Skip links

Radovi na sanaciji magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda – 02.07.2022.

U tijeku su radovi na sanaciji magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda. Obavještavamo cijenjene korisnike da su sve raspoložive ekipe na terenu i ulažu maksimalne napore da se kvar na magistralnom vodoopskrbnom cjevovodu u što kraćem roku sanira i da se uspostavi normalna opskrba pitkom vodom.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, biti će organizirane cisterne s vodom za ljudsku potrošnju.

Direktor Davor Rukavina:

Odmah u početku sve isprike sve isprike ispred vodovoda i moje osobno, za sve skupa što se događa.

Okolnosti su takve da ih je nemoguće bilo predvidjeti. Prvo bih htio pojasniti da se ne radi o puknuću cijevi, već se na jednom području magistralnog cjevovoda – cjevovod koji ide prema precrpnoj stanici Ljupina – na jednom mjestu je prijelaz cjevovoda preko kanala vezan za most – u tome dijelu je došlo do velikog sljeganja terena, uzrokovanog sušom. Zemlja je povukla jedno koljeno i isčupala ga iz cjevovoda. Povučen je betonski blok od 2.5 tone – sve skupa se razdvojilo i došlo je do velikog curenja – što je bilo nemoguće zaustaviti.

Ekipe su na terenu od petka u pet ujutro, uspjeli smo otvoriti sporni dio cjevovoda, povaditi sve spojne elemente, no nije bilo moguće taj spojni element kakav je bio prije toga napravljen – postaviti na način da zadrži tlak koji je potreban da bi mogli opskrbljivati cijeli vodoopskrbni sustav.

Puštanjem vode preko 4 bara došlo je do iskakanja. što nije moguće riješiti. Dakle ne radi se o puknuću već o specifičnoj situaciji koja je dovela da toga da je nama glavni opskrbni lanac na ovaj način prekinut.

U ovome trenutku nije kompletna mreža bez vode. U međuvremenu smo sve moguće alternativne pravce stavili u funkciju – istočni dio do Rešetara zaključno sa bolnicom nama je u gotovo redovnom sustavu. Dalo se sve od sebe da prvenstveno bolnica ne ostane bez vode. Kako sada stvari funkcioniraju bolnica nebi trebala ostati bez vode.

U dogovoru sa vodovodom Novska pustili smo i iz Novske jedan dio, na taj način smo osigurali opskrbu Okučana i Stare Gradiške do Kosovca. Od strane Novske nije moguće više vode preuzimati.

Bitna stvar je da nemamo problema sa količinama vode, ovo je jednostavno opskrbni cjevovod koji svojim prekidom je doveo do toga da nama glavni opskrbni put prekinut.

 

Kad bi se sustav mogao pustiti u pogon?

Odmah ujutro se stupilo u kontakt sa našim kolegama za koje držimo da su vrhunski stručnjaci u ovakvim poslovima. Mora se promjeniti brtveni sustav na tom dijelu cjevovoda da bi on mogao funkcionirati, da više ne iskače. Problem je što takvog sustava nema na lagerima ni jedne kuće.

Ukoliko sve bude uredu, sav materijal bi trebao biti dostavljen večeras. Odmah krećemo raditi čim to dođe”, kazao je Rukavina.

Jedan dio posla je vrlo zahtjevan jer se dio cijevi mora variti to su vrlo specifični poslovi, traže vrhunskog specijalista koji može uopće to zavariti. Nismo imali tog iskustva, jedan vrlo zahtjevan posao.

Ukoliko bude sve išlo po planu, do jutra bi bilo moguće da sustav profunkcionira.

“U koordinaciji Službe civilne zaštite Slavonski Brod i lokalnog stožera civilne zaštite, preko Ravnateljstva za robne zalihe, osigurane su cisterne s vodom za ljudsku potrošnju. Distribuciju vode s cisternama provode vatrogasci JVP Nova Gradiška i DVD-a Donji Andrijevci, Okučani i Slavonski Šamac”, navode iz Ravnateljstva civilne zaštite