Skip links

Što se smije, a što ne smije bacati u odvodni sustav?

Poštovani korisnici javne odvodnje,Sustav javne odvodnje projektiran je za vodu, ljudski otpad i toaletni papir, ostali otpad u kanalizaciji uzrokuje začepljenja i oštećenja sustava javne odvodnje. Ponašajmo se odgovorno prema prirodi i okolišu u kojem živimo i doprinesimo svi zajedno pravilnom zbrinjavanju otpadnih voda.

Bacite sljedeći otpad u kantu za smeće gdje i pripada, umjesto u kanalizaciju:

Za cijevi i kanalizaciju najgore su VLAŽNE MARAMICE, koje građani koriste pa ih često bacaju u WC školjku. One su nerazgradive, rastežu se kao žvake i kad ih se nakupi u cijevi, začepi ih. Napravljene su, naime, od materijala koji se ne razgrađuje u vodi te se nakon uporabe moraju odlagati u koš za smeće, kao što je i vidljivo u uputama proizvođača.

Uz već gore navedene vlažne maramice, tu su još netkani tekstil, papirnati ručnici, pelene, higijenski ulošci. (napravljeni su od materijala koji se ne razgrađuju i mogu uzrokovati začepljenje vaših odvodnih cijevi i probleme na kanalizacijskim pumpama; takvim stvarima mjesto je u košu za smeće)

Masti, ulja i masnoće (lijepe se za unutrašnje površine odvodnih cijevi, skrute s vremenom i dovode do začepljenja; ulijevanje vruće vode i deterdženta pomaže samo djelomično, najbolji način za rješavanje masnoće pustiti je da se skruti i baciti u smeće)

Opasne kućanske tvari kao što su motorna ulja, pesticidi, boje, otapala, kemikalije, naftni derivati, lakovi (vrlo su opasni i mogu uzrokovati dugoročne štete za okoliš, zbrinite ove stvari kontaktiranjem centra za odlaganje opasnog otpada)

Farmaceutski proizvodi, lijekovi (sadrže kemikalije koje nisu biorazgradive; najbolji način odlaganja ovakvih stvari je odnijeti ih u ljekarnu da se zbrinu na siguran način)

Ostaci hrane (osobito talog od kave, sitni komadići hrane, ljuske od jaja začepljuju vaš cjevovod; koristite mrežicu za sudoper da pokupi preostale komadiće hrane od pranja posuđa i bacite ih u kantu za smeće)

Kosa, dlake, perje (ne razgrađuju se, a vrlo ih je teško izvaditi iz cjevovoda; koristite mrežice u kadi i tuš kabini da zadrže ostatke dlaka od tuširanja)

Zajedničko odgovorno ponašanje pridonijet će kvaliteti rada cijelog sustava odvodnje i osigurati zaštitu okoliša. Stoga zaštitimo svoje kućne odvode, te javni odvod sustava od nepotrebnih odštopavanja i skupih troškova održavanja.