Skip links

Svjetski dan voda 2021. – Vrednovanje voda

Opća skupština Un-a je rezolucijom od 22. ožujka 1993., odlučila da se 22.3. obilježava kao Svjetski dan voda, svake godine pod drugim motom i da se taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane uz vodu i vodne resurse. Svjetski dan voda slavi vodu i upozorava na rastuću opasnost od globalne nestašice vode, podsjeća nas na potrebu o brizi za okoliš i održivom razvoju, a sve u cilju kako bi se do 2030. godine osigurala pitka voda za sve ljude na Zemlji.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda je vrijednost vode. Vrijednost vode je puno više od njene cijene – voda ima ogromnu i kompleksnu vrijednost za naša kućanstva, hranu, kulturu, zdravlje, obrazovanje, ekonomiju i za razvoj našeg okoliša, flore i faune. Ako zanemarimo samo jednu od ovih vrijednosti riskiramo gubitak ovog nezamjenjivog elementa. Bez razumijevanja prave i multidimenzionalne vrijednosti vode, bit ćemo u nemogućnosti sačuvati vodu za buduće generacije.

Povodom ovog dana obraćamo se svim našim sadašnjim i budućim korisnicima, zapitajte se što voda znači za Vas. Kako je važna za Vaš dom i obiteljski život, općenito za život, kulturu, lokalno okruženje. Zapitajte se za što najviše koristite vodu, na koji način se odnosite prema otpadnim vodama. Mi kao isporučitelj usluga vodovoda i odvodnje ovim putem vas molimo da se odgovorno ponašate prema vodi. Voda je naše bogatstvo, bitno je koliko je i kako koristimo i kakve vode nakon korištenja ispuštamo nazad u naše vodotoke. Naša borba se vodi kroz stalna ulaganja, poboljšanje infrastrukture, sve kako bi svima nama osigurali dovoljne količine zdravstveno ispravne vode.