Skip links

Vodovod zapadne Slavonije, Nova Gradiška, općine Cernik i Rešetari u zajedničkom europskom projektu

Općina Cernik bila je domaćin radnog sastanka predstavnika svih sudionika u provedbi vrijednog projekta “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Nova Gradiška”, koji se provodi na području Aglomeracije Nova Gradiška, a sufinanciran je sredstvima Europske unije. Tim će projektom biti izgrađena nova vodopskrbna i kanalizacijska mreža, kao i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, čime će područje Nove Gradiške i općina Cernik i Rešetari dobiti suvremeni sustav primjeren 21. stoljeću.

Kako je tom prigodom naglasio Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, projekt “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Nova Gradiška” izuzetno je značajan ne samo za područje Aglomeracije Nova Gradiška već za cijelu Slavoniju jer će otvaranje novih radnih mjesta i bolji uvjeti života, barem jednim dijelom usporiti iseljavanje. – Ovakav projekt potaknut će i mnoge druge projekte, a donosi boljitak ne samo onima koji žive na ovom području već pokazuje kako se tri političke opcije mogu naći na istom zadatku i zajednički raditi, nadvladati stranačke inetrese, za dobrobit stanovništva – kazao je Vukmirić. Načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić istaknuo je da će na području te općine zahvaljujući projektu biti uloženo ukupno 26 milijuna kuna. – Mještani će dobiti priključke na vodu i kanalizaciju, konačno će biti riješena vodosprema Bačica iz koje ćemo dobivati dovoljne količine kvalitetne pitke vode, što će uz vodu iz Davora trajno riješiti problem vodoopskrbe. Vjerujem da će naši stanovnici biti vrlo zadovoljni po završetku projekta – kazao je načelnik Žakić.

Načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga s ponosom je naglasio da će realizacijom projekta cijelo područje općine biti pokriveno vodoopskrbom i odvodnjom, te nastavio: – Svih sedam naših naselja obuhvaćeno je projektom i jedna smo od rijetkih općina u Slavoniji koja će se moći pohvaliti takvom pokrivenošću. Poseban naglasak stavljamo na činjenicu da će naši stanovnici dobiti vodovodne priključke besplatno i zbog svega toga moramo biti zadovoljni.

Budući da su viši dijelovi grada i prošloga ljeta muku mučili s opskrbom vodom, zadovoljstvo realizacijom projekta nije krio niti Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške: – Projekt traje nekoliko godina, a sada smo u situaciji kada vidimo završetak i to je jako dobro. Ozbiljno se radi, završetak prve faze je blizu i taj dio projekta bit će gotov ove godine te će građani imati čistu, pitku, sigurnu vodu. U drugoj fazi očekuje nas izgradnja pročistača, što je još jedna velika dobrobit za naše stanovnike.

Sudionici sastanka nakon prezentacije projekta obišli su gradilište nove vodospreme Bačica, što je najznačajniji objekt u prvoj fazi. Davor Rukavina, član Uprave Vodovoda zapadne Slavonije, na toj je lokaciji kazao: – Završetkom vodospreme kapaciteta 3.000 kubičnih metara omogućit će se nesmetana opskrba vodom na području Aglomeracije Nova Gradiška, jer to je dovoljna količina za normalno funkcioniranje našeg vodoopsrbnog sustava. Ovim objektom, kao i cijelim projektom, rješavaju se veliki problemi stanovnika na našem prodručju.

Korisnik projekta je Vodovod zapadne Slavonije, partneri su Grad Nova Gradiška, općine Cernik i Rešetari, a ukupna vrijednost projekta je 143.169.477,00 kuna, bespovratno sufinanciranje Europske unije iznosi 100.695.748,00 kuna.

Tags: